23 Eylül 2009 Çarşamba

Istiklal Caddesi No.163: Misir Apartmani



 Suphesiz gezecek bircok galeri mekani var ama siz hangi galeri nerdeydi,  kimin sergisi vardi tam emin degilsiniz ve nerden baslasam diye dusunmektesiniz. O zaman bugun ilk duraginiz  Istiklal Caddesi numara 163 . Misir Apartmanin her katini gezin, her katinda baska bir galeri karsininiza ciksin her katinda yeni bir sanatciyla farkli yolculuklara cikin. Binanin merdivenlerinden cikarken de ayri bir haz ayri bir buyulenme yaniniza kar tabi...
Iste sirasiyla sergi mekanlari: Ura, Casa dell Arte, Galerist, Galeri Nev



Ura: The Sawn and the Spectre
Dick Evans'in Ingiltere disindaki  ilk kisisel sergisidir. Sanatcinin yaptigi yerlestirme Diane Arbus'un fotografindaki Uyuyan Guzel kalesinin yeniden uretimidir ve Ura icin ozellikle hazirlanmistir. Kale seker gibi eriyen, yok olan bir malzemeden yapilmistir. 




Casa dell Arte:  Where is my privacy?
Izlenmenin normal bir olgu haline donustugu gunumuzde, daha sabah gune merhaba der demez bilgisayarimizin basina geciyoruz ve kim twittera ne yazmis kim facebooka hangi fotografi koymus diye bakiyoruz.Hal boyle olunca, baskalarinin hayati ilgimizi bu kadar cekmeye baslayinca ya da bu durum normal karsilanir oldukca, eskiden bir sir olan gercek bugun artik delik desik olmaya basladi. Iste galerideki 25 sanatci bu ozel hayat ihlallerini derinlemesine incelemis Where is my privacy? sorusuna cevap arama girisimlerinde bulunmuslardir.



Galerist: Istanbul Istanbul
Galerist Michael Craig Martin'in Turkiye'deki ilk kisisel sergisine ev sahipligi yapiyor. Sanatci alimunyum uzerine akrilik boya kullanarak gunluk hayatta karsisina cikan nesneleri( kemer, ayakkabi, bicak...), olum, cennet,arzu gibi soyut kavramlara isaret eden harflerle harmanlayarak plastik yuzeye aktariyor. 


Galeri Nev:
Inci Eviner: Ba-yil-dim! Sanatci, Antoine Ignace Melling'e  ait bir gravur albumunden aldigi Harem resmini bir video calismasi olarak yorumlamistir. Video uzerinde tuhaf kadin figurleri olan Melling resmiyle basliyor fakat sonra mekan duragan bir sekilde kalsa da uzerindeki kadinlar sahneyi okul yatakhanesinden kacan pijamali kizlara birakiyor. Bu kizlar oldukca tuhaf jestlerde bulunuyor.  Bir anlamda hep merak ettigimiz haremin icine siziyoruz ve neredeyse delirmis , bedenlerine sigamayan bu genc kizlarla karsi karsiya kaliyoruz.



Hale Tenger: Galeriye geldigimde Hemen karsimda Hale Tenger'in kendisi duruyordu ikimizde birbirimize bakip gulumsedik ben daha once yaptigimiz 10dklik sohbetten beni animsamis oldugunu varsaydim kendimce. Boylesi daha hostu, bu memnuniyetle perdenin obur tarafina gectim 'Garip Meyve' ile bas basa kaldim. kendimi uzayda ve sonsuzlukta hissetmis olsam da isin ozu yapitin ozu biraz daha farkli: ' Garip Meyve sozde medeni sakinlerinden amansizca sefkat bekleyen gezegenimizi kararlilikla daha sahici bir varlik olarak konumlandiriyor.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder